Müşteri Temsilcimiz
Müşteri Temsilcimiz Çevrimiçi
Online Destek
Hizmetlerimize ilişkin sorular sormak veya online servis kaydı oluşturmak için müşteri temsilcimiz ile görüşme başlatın.
Sizi Arayalım!
Numaranızı yazıp gönderin, müşteri temsilcimiz en kısa sürede sizi arasın.
Servisim Nerede?
Size gelecek olan servis ekibinin nerede olduğunu harita üzerinde görüntüleyin.

Kombinin Filtresi Nasıl Temizlenir?

Kombi filtresi, kombinin bir parçası olmayan ancak tesisat sisteminde bulunan bir aparattır. Kombinin altında giriş borularının bulunduğu kısımdadır. Kombinin alt bağlantısında bulunan iki adet boruda bu filtre mevcuttur. Biri, kombiye soğuk suyun girişini sağlayan boru, bir diğeri ise; kalorifer dönüş borusudur. Her yıl Eylül/Ekim ayında yapılması gereken bir temizliktir.

Kombi Filtresi Nasıl Temizlenir?

  • Kombi kapalı konuma getirilir
  • Kombi altında bulunan; kalorifer dönüş borusu ve soğuk su giriş borusu vanaları kapatılır
  • Ardından kombinin suyu boşaltılır
  • Kombinin suyu boşaltılmazsa tapa açılırken su akar
  • Resimde gösterilen kör tapa açılır (Tapa saat yönünün tersine yani sola doğru açılır)
  • Kombi filtre temizlemesi yapılır
  • Temizleme işlemi, kullanılmayan bir dış fırçası yardımı ile olabilir
  • Filtreyi deterjan veya herhangi bir kimyasalla yıkamayınız. Çeşmenin altına tutarak yıkayınız
  • Temizleme işi bittikten sonra filtre yerine takılır
  • Tapa saat yönüne çevrilerek tekrar sıkıca kapatılır
  • Kapalı konumdaki vanalar açılır
  • Kombi tekrar çalışır konuma getirilir ve kombi basıncı 1.5 ile 2 bar arasına gelinceye dek kombiye su takviyesi yapılır
  • Tüm işlemler bittikten sonra peteklerin havası alınır

Kombinin Suyu Nasıl Boşaltılır?

Kombinin suyu bazı kombi markalarında, kombi altındaki su boşaltma musluğundan boşaltılır. Tabi bu musluk bütün kombi markaları için geçerli değildir.

Kombi altında su tahliye musluğu yoksa banyoda bulunan su tahliye vanasını açarak rahatlıkla boşaltabilirsiniz.

Banyoda su tahliye vanası yoksa eğer; bir peteğin alt vanasının altına bir kap koyulur. Alt vananın rekoru biraz gevşetilir ve su yavaşça kaba dökülür, yanınızda kova bulundurmanızı öneririz. Su, kabı yeterince doldurunca kovaya döküp, işleme devam edebilirsiniz. Bir süre sonra su akışı kesilecektir, ardından peteğin üst vanasının rekoru gevşetilerek suyu tekrar boşaltmaya devam edin. Dikkat edilmesi gereken husus; peteklerin her iki vanasının da açık olduğuna emin olunuz. 

Kombi filtre temizleme işlemi bittikten sonra, kombi altında bulunan su takviye vanası açılır ve bar göstergesi 1,5-2 bar seviyesine getirilip kapatılır.

Kombi Filtresi Neden Temizlenmelidir?

Isıtma sisteminin bir parçası olan peteklerde, zamanla balçık, çamur, tortu ve toz gibi maddeler oluşmaya başlar. Bu nedenle;

  • Kombi filtresi sayesinde bu yabancı cisimler kombiye gitmez
  • Kombide bulunan eşanjör ve kılcal boruların tıkanması engellenmiş olur
  • Kombi filtresi temizlenmediği takdirde, petekler sağlıklı ısınmayabilir
  • Doğalgaz sarfiyatını azaltır

Kombi filtresinin temizliği tek başına ısınmadan tasarruf sağlamaz. Petek temizliği ve kombi bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış ayına girerken, kombiyi çalıştırmaya başlamadan önce yapılması gerekenler.

  • Kombi filtresi, diş fırçası yardımı temizlenir.
  • Kombi basıncı kontrol edilir, ortalama 1,5-2 bar arasında olmalıdır. Eğer düşükse, kombi altında bulunan su takviye vanası açılarak belirtilen seviyelere getirilir. Daha gelişmiş kombilerde su takviyesi otomatik sağlanır.
  • Peteklerin havası kontrol edilir. Bunun için, peteklerin üstünde bulunan purjör vanası gevşetilir ve su akıncaya kadar beklenir. Su yaklaşık 1 bardak aktıktan sonra purjör vanası sıkılır. Peteklerin hava alma işlemi, kombiye en uzak petekten başlanır.
  • Peteklerin havası alındıktan sonra kombi basıncı tekrar kontrol edilir. Çünkü peteklerde bulunan hava kombi basıncını etkiler.

Bütün bunlar kış ayına girmeden önce kendi imkânlarınızla yapacağımız kontrollerdir. Bütün bunları yaptıktan sonra eğer hala petekler ısınmıyorsa veya peteklerin sadece üstü ısınıyorsa mutlaka petek temizliği yaptırmalısınız.

Düzenli aralıklarla yapılan bu bakımlar, hem bütçenize katkı sağlar hem de ısıtma sisteminizin ömrünü uzatır.

Yorumlar (3)

  1. Ziyaretçi canan kılıç

    - Kombi Filtresi Tıkanıyor - Kombi filtresi tıkanıyor ve kum çıkıyor. Bu neden olabilir ?

  2. Ziyaretçi Sefa AKSU
    9 Şubat 2018
    Cevapla

    Sayın uzman; Evimdeki kombilerin petek ve petek filtresi temizliğini kendim yapmaktayım. Bulunduğum bölgedeki şebeke suyunun aşırı kireçli olması dolayısıyla her temizlik işlemi sırasında filtrenin tıkandığını görüyorum. Peteklerin temizliği esnasında da fazlaca su sarfiyatına sebep oluyor. Konu üzerinde düşünürken bu filtre yerine bir kartuş filtre takmanın sorunumu çözebileceği sonucuna ulaştım. Bu şekilde tesisatta devirdaim yapan sıcak su sürekli olarak kartuşta filtrelenecek böylece tesisat kendi kendini temizleyecek diye düşünüyorum. Bu filtrelerin tahliye valfinden de biriken pisliği tahliye edebileceğimi böylece tesisat suyunu boşaltmadan temizliğini yapabileceğimi düşünüyorum. Konu hakkında gözden kaçırdığım bir nokta olup olmadığını ise sizin gibi bir uzmana danışmak istedim. Teşekkürler. İyi çalışmalar...

  3. Protesisat çalışanı

    Sefa bey merhabalar Yapmak istediğiniz filitreleme sistemi mantıklı, kombiye tortu ve pisliklerin gitmesini kesinlikle engelleyecektir, Filitreye biriken pislikleri belirttiğiniz gibi suyu tamamen boşaltmadan tahliye edebilirsiniz, Ancak peteklerin temizliği konusuna gelirsek diplerine biriken pisliklerin filitreye geleceğini düşünmüyorum, Sebebi tüm tortu kombiye gelmez peteklerin altınada birikir ve en çok ısı kaybını bundan dolayı yapar, Biz bu yapışan tortuları havalı, basınçlı makinalarla bile zorlanarak yerinden sökebiliyoruz.

Soru veya görüşünüzü bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir