Müşteri Temsilcimiz
Müşteri Temsilcimiz Çevrimiçi
Online Destek
Hizmetlerimize ilişkin sorular sormak veya online servis kaydı oluşturmak için müşteri temsilcimiz ile görüşme başlatın.
Sizi Arayalım!
Numaranızı yazıp gönderin, müşteri temsilcimiz en kısa sürede sizi arasın.
Servisim Nerede?
Size gelecek olan servis ekibinin nerede olduğunu harita üzerinde görüntüleyin.

Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir? (Doğal Çözüm)

Temizlik konusunda çok hassas olan ev hanımları, bazen saatlerce yaptıkları temizlikten sonra mutfaktan veya banyodan gelen lağım kokusu veya çürümüş sarımsak kokusu ile emeklerinin boşa gittiğini düşünmeye başlarlar. Bu kokunun sebebi lavabo, klozet veya tuvalet olabilir.

Mutfak Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Bu yöntemler, evdeki malzemelerle uygulanabilecek basit yöntemlerdir. 

  • Haftada bir-iki defa, sirke ve tuz karışımını lavaboya döküp ardından kaynar suyu dökebilirsiniz. Bu lavabo borularına yapışmış atık yağları temizler. Haftalık olarak tekrarlandıkça bu atık yağların koku yapması engellenir.
  • Lavabo kokusuna doğal çözüm yollarından biri de; kahve telvelerini çok hafif sulandırıp, lavaboya dökünüz bir süre bekledikten sonra yıkayınız.
  • Lavabo kokusuna doğal çözüm yollarından bir diğeri ise; limon suyunu kaynatın, içine karbonat koyup karbonatın iyice çözünmesini bekleyin. Ardından bu karışımı lavaboya döküp bir süre bekledikten sonra sıcak su ile durulayın

Yukarıda yazılan yöntemler, mutfak lavabosunda atık yağlar sonucu oluşabilecek kötü kokuları daha oluşmadan engellemenin pratik yöntemleridir. Ancak lavabonuzdan koku geliyorsa lavabo kokusu için yukarıda sayılan yöntemler çözüm olmayabilir. 

Lavabodan Koku Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Lavabo sifonlarının düz olması, giderdeki kokunun lavabodan çıkmasına ve lavabodan koku gelmesine neden olur.
  • Mutfak lavabo sifonunda biriken yemek atıkları zamanla çürür ve lavabodan koku gelmesine sebep olur.
  • Pek kullanılmayan bir lavabo sifonundaki su birikintisi uzun süre beklediği için koku yapabilir.
  • Tuvalet taşlarının kenarlarında boşluk olması lağım kokusunun gelmesine neden olur.
  • Klozet taşı yerine tam oturmamışsa yine tuvalet taşı gibi kenarlarında boşluk mevcutsa kokuya neden olur.
  • Banyo veya tuvalette havalandırma boşluğu varsa ve bu havalandırma boşluğundaki bina ana gider hattında bir çatlak varsa banyonuzdan veya tuvaletinizden kötü koku gelmesine neden olur.
  • Bina gider ana hatlarının bir ucu çatıya çıkar. Çatı seviyesinin yarım metre kadar üstünde olmazsa, rüzgârlı havalarda kokuya neden olur. Ayrıca, çatıya çıkan ana pimaş hattının ağzı açık olmalıdır.
  • Tuvaletlerin içinde her zaman su birikintisi vardır. Eğer tuvaletinizin içinde hiç su yoksa tuvaletinizin altına  “S” şekilli pimaş takılmamıştır ve bu kötü kokuya sebep olur.
  • Banyo yer giderinin içinde su birikintisi yoksa bu da kokuya sebep olur.
  • Tuvalet veya lavabonuzda tıkanıklık varsa kötü kokuya sebep olabilir.

Yukarda belirtilen maddeler kötü kokuya neden olabilecek başlıca durumlardır. Bu durumlardan biri ve birkaçı mevcutsa kötü kokudan kurtulmanız söz konusu değildir. Parfüm sıksanız veya çamaşır suyu ile temizlik yapsanız bile ancak geçici olarak kokuyu bastırabilirsiniz.

Lavabodan Gelen Koku Nasıl Engellenir?

  • Lavabodan gelen lağım kokusu nasıl giderilir? Lavabo sifonlarını kontrol edip “S” şeklini verin. Buradaki amaç; “S” şekli verilen lavabo sifonlarında su birikintisi oluşur. Bu su birikintisi sayesinde gider hattından gelen kötü koku suyu geçemediği için lavabo koku yapmaz.
  • Mutfak lavabosundan gelen koku nasıl giderilir? Söz konusu kötü koku mutfak lavabosundan geliyorsa, lavabo sifonunu çıkarıp içini kontrol edin. İçinde yemek artıkları birikmişse temizleyip tekrar yerine takın.
  • Lavabo sifonlarının, gider bağlantı noktasını kontrol edin. Yerine tam olarak oturmamışsa oradan kötü koku gelir. Contası yıpranmışsa yine de kötü kokuya neden olur. Contanın değiştirilmesi gerekir.
  • Lavaboların sifonunun gider ile bağlandığı kısma, puff matik lavabo koku giderici aparatı da takılabilir. Asıl adı muffmatik olan bu aparat, halk arasında puff matik olarak bilinir. Muffmatik yaylı ve tek yönlü açılan bir kapağa sahiptir. Su geldiği zaman açılan bu kapak, su olmadığında kapanarak giderden kötü koku gelmesini engeller. Puff matik lavabo koku giderici aparatı her zaman çözüm olmaz. Aparat kapağının kenarına bir cisim takılırsa kapak tam kapanmayacağı için lavabodan tekrar koku gelir.
  • Bazen tuvalet taşlarının kenarlarında, tuvalet taşını monte eden tesisatçının dalgınlığından dolayı boşluk kalabilir. Silikonla tuvalet taşının kenarlarındaki boşlukları kapatın.
  • Klozet taşlarının yere monte edilebilmesi için vidaları vardır. Bu vidaları kontrol edin. İyice sıkılmış olduklarına emin olun. Eğer iyice sıkılmasına rağmen, zeminle temas eden kısımlarında boşluklar varsa bunları silikonla kapatın.
  • Banyo yer giderinin kapağını açıp içini kontrol edin. İçinde su birikintisi yoksa su birikintisi oluşması için biraz su dökün. Unutmayın ki su kokunun geçmesini engeller.

Kendi imkânlarınızla lavabo kokusunu gidermek için ne yapılmalı sorusuna, çözüm yolları olarak sıralanan bu maddeleri uygulamanıza rağmen hala kötü koku geliyorsa, koku tespiti yaptırmanız gerekir. Bunun için profesyonel yöntemlerle sorunlarınızı çözen firmamızı arayarak iletişime geçebilirsiniz.

Lavabonuzda meydana gelen tıkanıklıkta, lavabodan koku gelmesine neden olur. Bu tıkanıklık çok az bile olsa, lavabodaki suyun yavaş akması da tıkanıklıktır. Suyun hiç akmamasına gerek yoktur.

Lavabodan Gelen Kokuyu Nasıl Gideriyoruz?

  • Lavabo kokusu tıkanıklıktan kaynaklanıyorsa, tıkanıklık açma makinesi ile tıkanıklığı açıyoruz.
  • Kokunun pimaş çatlağından mı? Tuvalet taşının olduğu yerden mi? Ya da tam yerine oturmamış pimaş bağlantısından mı kaynaklandığı bilinmese bile koku tespit cihazı ile kokuyu görünür hale getiriyoruz. Koku görünür hale geldikten sonra müdahale edip sorununuzu çözüyoruz.

Yorumlar (19)

  1. Ziyaretçi ali
    30 Ocak 2020
    Cevapla

    yeni aldığım binadan bazen banyo ve lavabodan lağım kokusu geliyor çatıya çıktığımda havalandırma boşluğundan çıkan pimaş borunun havalandırma boşluğundan 4 metre kısa olduğunu farkettim birde kanalizasyon kapağının üstü asfalt ile kapatılmış acaba kokunun sebebi hangisi olabilir teşekkürler.

  2. Ziyaretçi Ömer Faruk Durmuş

    Ali Bey; Banyoda ve lavabodan koku gelmesinin bir çok sebebi olabilir. Makalemizi de dikkatli okuduysanız lavabo kokusu için evde kullanabileceğiniz doğal yöntemler bulunmaktadır. Ancak yukarıda belirtilen yöntemleri kullanmanıza rağmen hala lavabodan koku geliyorsa, lavabo kokusuna sebep olan teknik sorunlar olabilir. Bu teknik sorunlar tesisat borularının hatalı döşenmesi yada tesisat borularında bir çatlak olması gibi belli başlı sorunlar söz konusu olabilir. Banyodan lağım kokusu geldiğini belirtmişsiniz ve en önemlisi de çatıya çıkan havalandırma borusunun kısa olduğunu belirtmişsiniz. Çatıya çıkan havalandırma borusu, binadaki bütün pis su borularının koku yapmasını engeller. Çatıya çıkarılan pimaş borusunun görevini sağlıklı yapabilmesi için çatının yarım metre kadar üstüne çıkması gerekir. Aksi halde hava sirkülasyonu olmaz ve banyo kokusu veya lağım kokusuna sebep olabilir. Bunu engellemek için çatının yarım metre kadar üstüne çıkacak kadar bir pimaş borusu ekleyebilirsiniz. Pimaş borusunu ekledikten sonra bir kaç gün içinde banyodaki lağım kokusu gitmezse eğer, tesisatın başka bir yerinde sorun olabilir. Bunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Firmamız koku tespit cihazı ile kokunun yerin kesin olarak belirleyebilir ve hızlıca çözüm üretebilir. dileriz.

  3. Ziyaretçi Engin ÇELİK

    uzun süre mutfaktan kötü koku geliyor. (1yıl)Lavabo altında S ve mufmatik var ve ayrıca ana hatta S yaptım ve zeminden 2m yüksekliğe varan baca yaptım Yağ ve birikintiler için sülfürik asit döktüm fakat kokuyu bir türlü kesemedim daha ne yapabilirim ya siz ne yapabilir veya ne önerirsiniz. Saygılarımla

  4. Ziyaretçi Ömer Faruk Durmuş

    Engin Bey; Lavabodan koku gelmesi birçok probleme bağlı olabilir. Bu problemlerden bazıları için çözüm yöntemleri uygulamışsınız. Lavabo altında S olması mufmatik görevi görüyor zaten, tekrardan mufmatik takmanıza gerek yoktur. Mufmatiğin dezavantajlarından biri de koku yapma ihtimalini olmasıdır. Sizinde bildiğiniz gibi mufmatik tek yönlü açılan bir kapaktır. Lavaboya giren yabancı katı cisimler lavabo borusundan geçipte mufmatiğe geldiğinde mufmatiğin kapağının arasına sıkışabilir. Bu durumda mufmatiğin kapağı aralanmış bir şekilde kalır ve kokuyu engellemesi gerekirken engellemez. İkinci olarak lavabo borusunda yağlanma için sülfürik asit kullandığınız belirtmişsiniz. Ancak sülfürik asitin boru içinde tepkime süresi ne kadar sürecektir. Uzun pimaş borularında, borunun lağıma ya da ana pimaş borusuna bağlanan noktaya kadar olan bütün yağı sökmüş müdür. Lavabo kokusunu gidermek için elinizden gelen bütün yöntemleri uygulamanıza rağmen lavabo kokusu hala geliyorsa firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. Firmamız koku tespit cihazı kullanarak kokunun kaynağını belirlemektedir. Lavabodan gelen koku zannettiğiniz gibi belki lavabodan gelmiyordur. Başka bir noktadan geliyorsa bile bunu kendi imkanlarınızla belirlemek zaman alacaktır. Ancak firmamız koku tespit cihazı ile kısa sürede kokunun kaynağını bulabilir.

  5. Ziyaretçi Eylül
    27 Kasım 2019
    Cevapla

    evimin antre kısmında lağım kokusu geliyor denemediğim şey kalmadı neden olabilir tuvalet yada mutfaktan geldigini düşünüyorum ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

  6. Ziyaretçi Ömer Faruk Durmuş

    Eylül Hanım; Evden gelen lağım kokusu, hiç ummadığınız yerlerden gelebilir. Örneğin; havalandırma boşluğundan geçen ana gider borusunda bulunan kılcal bir çatlaktan dolayı lavabo kokusu gelir ve siz kokunun kaynağını lavaboda ararsınız. Ancak havalandırma boşluğu akıllara gelmez. Evinizin antre kısmında koku gelmesi de buna benzer bir durum olabilir. Antreden gelen lavabo kokusunu kesin olarak belirlemek için, firmamızdan servis talep edebilirsiniz. Ekiplerimiz koku tespit cihazı ile dairenizdeki bütün gider borularını inceleyim kokunun kaynağını kesin olarak belirleyebilirler.

  7. Ziyaretçi Nurtaç
    12 Kasım 2019
    Cevapla

    Mutfak lavobasından lağım kokusu geliyor sürekli neden olabilir acaba ne yapmam gerekir

  8. Ziyaretçi Ömer Faruk Durmuş

    Mutfak lavabo kokusunun belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Lavabodan lağım kokusu gelmesinin yanı sıra farklı kötü kokularda gelebilmektedir ve lağım kokusu ile karıştırılabilmektedir. Lavabo kokusunun başlıca nedeni lavabo altında bulunan ve adına lavabo sifonu denilen borunun S şeklinde olmamasıdır. Bu boruya S şekli verilmesinin nedeni içinde bir miktar su birikmesi içindir. Bu su sayesinde lağımdan gelen kokular sudan geçip lavabo deliğinden çıkamaz. Mutfak lavabosundan koku gelmesini  bir diğer nedeni organik atıklardır. Lavaboya atılan sebze meyve parçaları gibi organik atıklar boru içinde zamanla çürür ve koku yapabilir. Lavabodan koku gelmesinin sebebini bir türlü bulamıyorsanız mutlaka koku tespiti yaptırmalısınız. Firmamız koku tespit cihazı ile noktasal olarak kokunun kaynağını bulmaktadır.

  9. Ziyaretçi Esra
    29 Ağustos 2019
    Cevapla

    öncelikle teşekkür ederim cevaplarınız çok yardımcı oluyor benim sorum mutfak gideri suyu geri veriyordu bizde lavabo tıkanıklık açılsın diye servis çağırdık bir makine ile temizlendi yağ birikmiş denildi sorun şu temizlendikten sonra koku olmaya başladı normal mi

  10. Ziyaretçi bahar altın
    12 Kasım 2018
    Cevapla

    Sürekli mutfak lavabosundan koku geliyor. Lavaboya atık atmamak için özen göstermeme rağmen yinede lavabodan koku gelmesi oluyor. Bulaşıkları bile lavaboda yıkamam makinede yıkarım ancak lavaboda koku gelmesini önlemek için çözüm olmadı.

  11. Protesisat çalışanı

    Lavabodan koku gelmesi, mutfak lavabosunun kullanımı ile alakalı olabilmektedir. Bulaşık makinesinin gider hortumu lavabonun giderine bağlıdır. Bulaşık makinesinde yıkanan bulaşıklardan çözünen yağ lavabo giderine akar. Atık yağ lavabo borusunun iç kısmına yapışır. Bu yağ lavabodan koku gelmesine sebep olabilmektedir. Gider kokusuna çözüm için lavabo borusunun pimaş yıkama makinesi ile yıkanması gerekir. Bu sayede lavabo borusuna yapışan yağ sökülür ve lavabo kokusu yapması engellenir.

  12. Ziyaretçi Mecbure
    9 Kasım 2018
    Cevapla

    Banyoda bulunan lavaboda ara ara lavabo kokusu geliyor. Lavabodan koku gelmesi herzaman olmuyor bazı zamanlarda oluyor. Lavabodan gelen kokuyu önlemek için lavabo koku giderici kullanmama rağmen gider kokusuna çözüm olmadı. Acaba neden herzaman değil de bazen lavabodan koku geliyor. Kesin olarak gider kokusuna çözüm bulabilir miyim?

  13. Protesisat çalışanı

    Banyodan gelen koku sandığınız gibi lavabodan gelmiyor olabilir. Banyoda bulunan yer süzgeci, duşa kabin gideri ve klozetten de koku geliyor olabilir. Lavabodan koku gelmesi her zaman olmuyorsa rüzgârlı havalarda koku geliyor olabilir. Özellikle lodos olduğunda lavabodan koku gelmesi söz konusudur. Bunun sebebine gelince; binaların atık su boruları ana gider borusunda birleşir ve kanalizasyona bağlanır. Ana gider boruları genellikle havalandırma boşluğunda geçer. Havalandırma boşluğundan geçen gider borusunun bir ucu çatının yarım metre kadar üstüne çıkar ki, boru içindeki kötü kokunun çıkması içindir. Sizin dairenizde, banyo yer süzgecinde, duşa kabin giderinde veya klozette su olması gerekir. Eğer içinde su yoksa lodoslu havalarda boru içinde koku dışarı çıkmaz ve sizin dairedeki gider borularından çıkar.

  14. Ziyaretçi Elif Rüzgar
    7 Kasım 2018
    Cevapla

    Yaklaşık bir aydır evde değildim ve ev boştu. Eve geldiğimde lavabodan koku gelmesi yüzünden evin her odasından lağım kokusu geliyor. Temizlik yaptım ancak gider kokusuna çözüm bulamadım. Lavabodan gelen kokuyu önlemek için başka ne yapabilirim?

  15. Protesisat çalışanı

    Uzun süre kullanılmayan evlerden lağım kokusu gelmesi son derece doğal bir durumdur. Çünkü lağım kokusunun gelmesini engellemek için, süzgeçlerin içinde bir miktar su olur. Aynı şekilde lavabodan koku gelmesini engellemek için de lavabo sifonunda bir miktar su olur. Ev, uzun süre kullanılmazsa süzgeçlerde, lavabo sifonunda ve tuvalette biriken su buharlaşır ve lağım kokusu gelmesine sebep olur. Temizlik yaptıktan sonra lavaboya, yer süzgecine, klozete ve tuvalete biraz su dökerseniz gider kokusuna çözüm olacaktır.

  16. Ziyaretçi Zuhal Derin
    5 Kasım 2018
    Cevapla

    Yaklaşık üç yıl önce bu daireye taşındım. Ancak lavabodan koku geliyor. Lavabodan gelen kokuyu önlemek için denemediğim yol kalmadı. Tesadüfen internetten lavabo kokusu cihazla tespit edilebildiğini gördüm. Gider kokusuna çözüm için yardımcı olur musunuz?

  17. Protesisat çalışanı

    Servis talebinde bulunduğunuzda, ekiplerimiz adresinize gelerek en kısa sürede koku tespit cihazı ile gider kokusuna çözüm bulacaklardır. Lavabodan koku gelmesi, sorunun her zaman lavaboda olduğunu göstermez. Bahsettiğiniz lavabo, banyo lavabosu ise banyo yer süzgeci, duşa kabin süzgeci, klozet veya havalandırma boşluğundan da koku geliyor olabilir. Ekiplerimiz koku tespit cihazı kullanarak lavabodan gelen kokunun kesin sebebini tespit etmektedirler.

  18. Ziyaretçi AYŞE ESEN
    4 Kasım 2018
    Cevapla

    Lavabodan gelen kokuyu önlemek için lavabo koku giderici kullandım. Ancak çoğu zaman işe yaramıyor. Lavabodan koku gelmesini engellemek için başka ne yapabilirim. Bahsettiğim lavabo mutfak lavabosu. Lavabodan koku gelmesini engellemek için banyo lavabosu ile mutfak lavabosu arasında fark olur mu bilemiyorum.

  19. Protesisat çalışanı

    Banyo lavabo ile mutfak lavabosu arasında fark bulunur. Öncelikle lavabodan koku gelmesinin nedenlerinden biri, lavabo altındaki sifonun "U" şeklinde kıvrım verilmiş kısmında su birikintisi olmalıdır. Bu su birikintisi sayesinde, gider kokusunun dışarı çıkması engellenmiş olur. Lavabo sifonunda su yoksa gider kokusuna çözüm bulamazsınız. Lavabo koku önleyici şeyler kullansanız da çözüm olmayacaktır. Mutfaktaki lavabodan gelen kokuyu önlemek için lavabo koku giderici kullanmanız geçici bir çözüm olmuştur. Lavabodan koku gelmesinin nedenlerini bulmanız gerekir. Mutfak lavabosunda olan ve banyo lavabosunda olmayan bir sorun vardır. Bu sorun, mutfak lavabosunun giderinde yağ birikmesidir. Mutfak lavabosunda bulaşık yıkandığı için veya yemek atıkları döküldüğü için bulaşıklardan sökülen yağ lavaboya akar ve lavabo borusunun iç kısmına yapışarak lavabodan gelen kokuya sebep olur. Firmamız, lağım kokusunu tespit etmek için koku tespit cihazı kullanmaktadır. Bu cihaz sayesinde lavabo kokusuna kesin çözüm üretilebilmektedir.

Soru veya görüşünüzü bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir