Temizlik konusunda çok hassas olan ev hanımları, bazen saatlerce yaptıkları temizlikten sonra mutfaktan veya banyodan gelen lağım kokusu veya çürümüş sarımsak kokusu ile emeklerinin boşa gittiğini düşünmeye başlarlar. Bu kokunun sebebi lavabo, klozet veya tuvalet olabilir.
Mutfak Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?
Bu yöntemler, evdeki malzemelerle uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
- Haftada bir-iki defa, sirke ve tuz karışımını lavaboya döküp ardından kaynar suyu dökebilirsiniz. Bu lavabo borularına yapışmış atık yağları temizler. Haftalık olarak tekrarlandıkça bu atık yağların koku yapması engellenir.
- Lavabo kokusuna doğal çözüm yollarından biri de; kahve telvelerini çok hafif sulandırıp, lavaboya dökünüz bir süre bekledikten sonra yıkayınız.
- Lavabo kokusuna doğal çözüm yollarından bir diğeri ise; limon suyunu kaynatın, içine karbonat koyup karbonatın iyice çözünmesini bekleyin. Ardından bu karışımı lavaboya döküp bir süre bekledikten sonra sıcak su ile durulayın
Yukarıda yazılan yöntemler, mutfak lavabosunda atık yağlar sonucu oluşabilecek kötü kokuları daha oluşmadan engellemenin pratik yöntemleridir. Ancak lavabonuzdan koku geliyorsa lavabo kokusu için yukarıda sayılan yöntemler çözüm olmayabilir.
Lavabodan Koku Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Lavabo sifonlarının düz olması, giderdeki kokunun lavabodan çıkmasına ve lavabodan koku gelmesine neden olur.
- Mutfak lavabo sifonunda biriken yemek atıkları zamanla çürür ve lavabodan koku gelmesine sebep olur.
- Pek kullanılmayan bir lavabo sifonundaki su birikintisi uzun süre beklediği için koku yapabilir.
- Tuvalet taşlarının kenarlarında boşluk olması lağım kokusunun gelmesine neden olur.
- Klozet taşı yerine tam oturmamışsa yine tuvalet taşı gibi kenarlarında boşluk mevcutsa kokuya neden olur.
- Banyo veya tuvalette havalandırma boşluğu varsa ve bu havalandırma boşluğundaki bina ana gider hattında bir çatlak varsa banyonuzdan veya tuvaletinizden kötü koku gelmesine neden olur.
- Bina gider ana hatlarının bir ucu çatıya çıkar. Çatı seviyesinin yarım metre kadar üstünde olmazsa, rüzgârlı havalarda kokuya neden olur. Ayrıca, çatıya çıkan ana pimaş hattının ağzı açık olmalıdır.
- Tuvaletlerin içinde her zaman su birikintisi vardır. Eğer tuvaletinizin içinde hiç su yoksa tuvaletinizin altına “S” şekilli pimaş takılmamıştır ve bu kötü kokuya sebep olur.
- Banyo yer giderinin içinde su birikintisi yoksa bu da kokuya sebep olur.
- Tuvalet veya lavabonuzda tıkanıklık varsa kötü kokuya sebep olabilir.
Yukarda belirtilen maddeler kötü kokuya neden olabilecek başlıca durumlardır. Bu durumlardan biri ve birkaçı mevcutsa kötü kokudan kurtulmanız söz konusu değildir. Parfüm sıksanız veya çamaşır suyu ile temizlik yapsanız bile ancak geçici olarak kokuyu bastırabilirsiniz.
Lavabodan Gelen Koku Nasıl Engellenir?
- Lavabodan gelen lağım kokusu nasıl giderilir? Lavabo sifonlarını kontrol edip “S” şeklini verin. Buradaki amaç; “S” şekli verilen lavabo sifonlarında su birikintisi oluşur. Bu su birikintisi sayesinde gider hattından gelen kötü koku suyu geçemediği için lavabo koku yapmaz.
- Mutfak lavabosundan gelen koku nasıl giderilir? Söz konusu kötü koku mutfak lavabosundan geliyorsa, lavabo sifonunu çıkarıp içini kontrol edin. İçinde yemek artıkları birikmişse temizleyip tekrar yerine takın.
- Lavabo sifonlarının, gider bağlantı noktasını kontrol edin. Yerine tam olarak oturmamışsa oradan kötü koku gelir. Contası yıpranmışsa yine de kötü kokuya neden olur. Contanın değiştirilmesi gerekir.
- Lavaboların sifonunun gider ile bağlandığı kısma, puff matik lavabo koku giderici aparatı da takılabilir. Asıl adı muffmatik olan bu aparat, halk arasında puff matik olarak bilinir. Muffmatik yaylı ve tek yönlü açılan bir kapağa sahiptir. Su geldiği zaman açılan bu kapak, su olmadığında kapanarak giderden kötü koku gelmesini engeller. Puff matik lavabo koku giderici aparatı her zaman çözüm olmaz. Aparat kapağının kenarına bir cisim takılırsa kapak tam kapanmayacağı için lavabodan tekrar koku gelir.
- Bazen tuvalet taşlarının kenarlarında, tuvalet taşını monte eden tesisatçının dalgınlığından dolayı boşluk kalabilir. Silikonla tuvalet taşının kenarlarındaki boşlukları kapatın.
- Klozet taşlarının yere monte edilebilmesi için vidaları vardır. Bu vidaları kontrol edin. İyice sıkılmış olduklarına emin olun. Eğer iyice sıkılmasına rağmen, zeminle temas eden kısımlarında boşluklar varsa bunları silikonla kapatın.
- Banyo yer giderinin kapağını açıp içini kontrol edin. İçinde su birikintisi yoksa su birikintisi oluşması için biraz su dökün. Unutmayın ki su kokunun geçmesini engeller.
Kendi imkânlarınızla lavabo kokusunu gidermek için ne yapılmalı sorusuna, çözüm yolları olarak sıralanan bu maddeleri uygulamanıza rağmen hala kötü koku geliyorsa, koku tespiti yaptırmanız gerekir. Bunun için profesyonel yöntemlerle sorunlarınızı çözen firmamızı arayarak iletişime geçebilirsiniz.
Lavabonuzda meydana gelen tıkanıklıkta, lavabodan koku gelmesine neden olur. Bu tıkanıklık çok az bile olsa, lavabodaki suyun yavaş akması da tıkanıklıktır. Suyun hiç akmamasına gerek yoktur.
Lavabodan Gelen Kokuyu Nasıl Gideriyoruz?
- Lavabo kokusu tıkanıklıktan kaynaklanıyorsa, tıkanıklık açma makinesi ile tıkanıklığı açıyoruz.
- Kokunun pimaş çatlağından mı? Tuvalet taşının olduğu yerden mi? Ya da tam yerine oturmamış pimaş bağlantısından mı kaynaklandığı bilinmese bile koku tespit cihazı ile kokuyu görünür hale getiriyoruz. Koku görünür hale geldikten sonra müdahale edip sorununuzu çözüyoruz.
Yorumlar (19)