Müşteri Temsilcimiz
Müşteri Temsilcimiz Çevrimiçi
Online Destek
Hizmetlerimize ilişkin sorular sormak veya online servis kaydı oluşturmak için müşteri temsilcimiz ile görüşme başlatın.
Sizi Arayalım!
Numaranızı yazıp gönderin, müşteri temsilcimiz en kısa sürede sizi arasın.
Servisim Nerede?
Size gelecek olan servis ekibinin nerede olduğunu harita üzerinde görüntüleyin.

Kombinin Donmasını Önlemenin Yolları

Atık gazdan etkilenme riskine karşı genellikle balkona kombi montajı yapılır. Ancak bu doğru bir uygulama değildir. Balkonun kapalı olması sorun çıkarmazken, açık balkonlarda ve soğuk havalarda kombinin balkona konması bazı sorunları meydana getirmektedir.

Kombi içerde mi dışarda mı olmalı? Sorusunu hepimiz sormuşuzdur. Evin mimari planına uygun olarak, yetkili mühendisler tarafından en uygun yere konulur. Kombinin içerde olması soğuk havalarda sorun çıkarmazken, açık balkonda kombi olması soğuk havalarda donma ihtimalini meydana getirir.

Kombinin Donmaması İçin Ne Yapılır?

Öncelikle bilinmesi gereken; kombinin donmalara karşı koruma sistemi vardır. Peki, balkonda kombi donar mı? Evet. Kombinin donmalara karşı koruma sisteminin aktif olabilmesi için, elektrik ve gaz hattının açık kalması gerekir. Aksi durumda kombinin donması mümkündür.

Tatile Giderken Kombi Kapatılmalı Mı?

Tatilin süresine bağlı olarak kombinin kapatılması gerekir. Eğer kısa süreli bir tatile gidecekseniz, kombiyi kapatsanız bile gaz vanasını ve elektrik sigortasını kapatmamanız gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gaz vanası ile elektrik sigortası açık olduğu sürece kombi koruma sistemi, donma ihtimaline karşı kendini koruma altına almaktadır.

Eğer uzun süreli bir tatile çıkarsanız kombiyi tamamen kapatmak gerekir. Kombiyi kapattıktan sonra; gaz vanasını ve elektrik sigortasını da kapatmalısınız. Bunların yanı sıra; kombi içindeki, borulardaki ve peteklerdeki suyu da boşaltmanız gerekir. Eğer tesisat sisteminin içinde su kalırsa, donması kaçınılmaz olur.

 

Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?

Tesisat sistemi döşenirken; banyoda veya balkonda tesisat sisteminin suyunun boşalmasını sağlayan tahliye musluğu bulunur. Eğer evinizin balkonunda veya banyosunda tahliye musluğu yoksa kombi suyunu boşaltma işlemini herhangi bir petekten yapabilirsiniz. Bunun için peteğin altına sığacak büyüklükte bir kaba ihtiyacınız vardır. Ancak suyu tamamen boşaltmanıza rağmen, peteklerde bir miktar su kalacaktır. Bunu unutmamanız gerekir.

Kombi Kaç Derecede Donar?

Kombinin gaz vanası ve elektrik sigortası kapalıysa, suyun donma seviyesindeki havalarda kombinizde donar.

Açık balkonda kombi olması durumunda kombinizi koruma altına almalısınız. Kombi dolabı ve izolasyonunu yaptırarak kombinizi korumuş olursunuz. Kombi dolabı yapılırken, kombinin atık doğalgazı atmasını sağlayan bacanın kapatılmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca kombi altında bulunan kombi boruları açıkta bırakılmamalıdır. Kombinin donmalar karşı koruma sistemi olması, kombi altındaki boruların donmasını engellemez. Kombi borularının izolasyon malzemeleri ile koruma altına alınması, kombi borularını donmaya karşı koruyacaktır.

Açık balkonda kombi olmasının bir diğer riski de kombi bacasında oluşan buz sarkıtlarıdır. Doğalgaz yanarken yoğuşmadan kaynaklı yoğun miktarda su buharı açığa çıkarır. Açığa çıkan su buharı soğuk bir cisme değdiği zaman suya dönüşür. Bu su, soğuk havalarda kombi bacalarında buz sarkıtları oluşturabilir. Buz sarkıtları, kombi bacasını yerinden çıkabilir veya kombi bacasının tıkanmasına sebep olabilir. Bu sarkıtlarının temizlenmesi gerekir. Ayrıca kombi bacaları için paslanmaz çelikten yapılmış, yoğuşmayı engelleyen bacalar yapılmalıdır.

Soru veya görüşünüzü bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir