Müşteri Temsilcimiz
Müşteri Temsilcimiz Çevrimiçi
Online Destek
Hizmetlerimize ilişkin sorular sormak veya online servis kaydı oluşturmak için müşteri temsilcimiz ile görüşme başlatın.
Sizi Arayalım!
Numaranızı yazıp gönderin, müşteri temsilcimiz en kısa sürede sizi arasın.
Servisim Nerede?
Size gelecek olan servis ekibinin nerede olduğunu harita üzerinde görüntüleyin.

Yerden Isıtma Tesisat Havası Nasıl Alınır?

Yerden ısıtma sistemlerinde radyatör bulunmaz. Sıcak ve soğuk suyun dağıtmasını sağlayan aparat bulunur. Bu aparata kolektör adı verilir. Yerden ısıtma sistemlerinde boruların içinde hava olmaz. Oluşan hava kolektörde toplanır.

Yerden Isıtma Problemleri

Yerden ısıtma problemleri iki gruba ayırabiliriz. Bunlardan birincisi; yerden ısıtma sistemini yapan firmanın ucuz olması için işçilik ve malzemeden kısması, ikincisi; kullanım sonucu oluşan yerden ısıtma problemleridir.

Yerden ısıtma sistemi yapılmadan önce dairenin ısı ihtiyacına göre hesaplama yapılır. Hesaplama sonucunda; kullanılacak kombinin gücü, zemine döşenecek borunun türü ve uzunluğu tespit edilir. Ancak bazı firmalar daha az boru kullanarak maliyeti azaltmaktadırlar. İhtiyaç olandan daha az boru kullanılması dairenin ısınma problemi yaşamasına neden olur.

Ayrıca yerden ısıtma sisteminde zeminin döşemesinin türüne göre farklı borular kullanılır. Yerden ısıtma problemlerinden biride farklı zemin döşemeleri dikkate alınmadan yerden ısıtma sistemi borularının döşenmesidir. Parkenin ısı iletimi, taş döşemeye (fayans, kalebodur gibi…) göre daha azdır. Ancak bazı firmalar tarafından bu durum dikkate alınmaz.

Yerden ısıtma problemleri arasında bulunan boruların tıkanması, aslında yerden ısıtma sistemlerinde suyun sıcaklığı ile alakalı bir durumdur. Suyun sıcaklığı 50 °C dereceyi geçmediği için bakteri oluşumu için ideal bir ortam oluşmuş oluyor. Bu ortamda bakteriler üreyemeye başlar. Bakteri kolonisi, yerden ısıtma sisteminin borularında bulunduğu yeri tıkamaya başlarlar. Firmamızın, yerden ısıtma sistemlerinde yaptığı temizlik sonucunda bakteri kolonisi çamur veya balçık gibi görünmektedir. Firmamız tarafından yapılan temizlik kesin sonuç vermektedir ve bakterilerden eser kalmamaktadır.

Ayrıca firmamız, yerden ısıtma temizliği yaptıktan sonra kullandığı koruyucu kimyasal sayesinde, 2-3 yıl boyunca bakteri kolonisi oluşmasını engellemektedir. Tabi koruyucu kimyasalın özelliklerinden bir diğeri ise; kireç tabakasının sökülmesi ve yerden ısıtma sisteminin borularında meydana gelen çatlakları da onarmasıdır.

Yerden Isıtma Kolektör Ayarı

Yerden ısıtma kolektör ayarı için, debimetreli kolektör kullanılması en uygun olanıdır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; mutfağın ısı ihtiyacı 28 °C olsun, oturma odasının ısı ihtiyacı 24°C olsun, kombi su sıcaklığı sabitken iki mekân arasındaki sıcaklık farklı değerdedir. Bunu elde edilebilmesi için modülasyon aralıkları farklı olarak döşenir. Modülasyon aralığı farklı döşendiği durumlarda da debi farklı oluşmaktadır. Yani modülasyon aralığı az olan kısmın debisi yüksek, modülasyon aralığı çok olan kısmın debisi düşük olacaktır. Bu durum da istenilen sonucu vermesine engel olmaktadır.

Bu sorunun çözümü için yerden ısıtma kolektör ayarı yapılması gerekir. Deneme yanılma yöntemi ile defalarca denenerek belki sonuç elde edilebilir. Ancak debimetreli kolektör bu aşamada devreye girer. Debimetreli kolektörde her vana üstünde bir debimetre bulunur. Debimetrenin içindeki cisim, suyun debisine göre yükselir veya düşer. Yerden ısıtma kolektör ayarı bu sayede kolaylıkla yapılabilir.

Ayrıca reglaj ayarlı kolektörlerde bulunmaktadır. Bu kolektörler sayesinde reglaj ayarı ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Kolektörün otomatik reglaj ayarı sayesinde bütün odaların eşit derecede ısınması sağlanır.

Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları

  • Yerden ısıtma sistemlerinde radyatör bulunmaz, bu yüzden eşyaları düzenlemek için radyatörü dikkate almaya gerek kalmaz.
  • Binanın yalımı iyi yapılmışsa, en ucuz ısıtma sistemidir. Hem ucuz hem de kaliteli bir ısıtma sistemidir.
  • Yerden ısıtma sisteminde “toz yakma” olayı yoktur. Toz yakma olmadığı için perdelerin is tutması söz konusu değildir.
  • Yerden ısıtma sistemleri, radyatörlü ısıtma sistemleri gibi ortamdaki nemi kurutmaz. Radyatör ısındığı zaman 70 °C derecenin üstüne çıkan bir sıcaklığı olur. Bu sıcaklık ister istemez ortamdaki nemin kurumasına sebep olur. Ancak yerden ısıtma sistemlerinde zemin sıcaklığı 29 °C olduğu için ­ortamdaki nem kurumaz.
  • Yerden ısıtmanın bir diğer avantajı da, diğer enerji kaynaklarına uyumludur. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi enerji kaynaklarında da çalışması mümkündür.

Alttan Isıtma Sisteminin Dezavantajları

  • Alttan ısıtma sistemi çalışmaya başladıktan sonra yaklaşık 2-3 saat sonra ısınmaya başlar.
  • Aynı şekilde kapatıldığı zaman da soğuması 2-3 saati bulmaktadır.
  • Alttan ısıtma sisteminin geç ısınıp geç soğuması nedeniyle sürekli çalışması gerekir. Kullanılmadığı durumlarda bile, sistem en düşük sıcaklıkta çalışmaya devam etmelidir.
  • Zeminden ısıtma sisteminde, zemin sıcaklığı 29 °C derecede olmalıdır. Isı yalıtımı iyi yapılmamış binalarda, ısınabilmek için derece yükseltilir. Zemin sıcaklığı 29 °C derecenin üstüne çıkar. 29 °C derecenin üstüne çıkması insan sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
  • Yerden ısıtma sisteminde ilk çalışma enerjisi yüksektir. Sık sık kapatılıp açılması yüksek fatura gelmesine sebep olur.
  • Yerden ısıtma sistemlerinin su sıcaklığı 50 °C derecenin üstüne çıkmamaktadır. 50°C derece sıcaklıkta boru içinde bakteri üremesi meydana gelir. Oluşan bakteri kolonisi boruları tıkar ve ısınma problemleri meydana getirir.

Yerden Isıtma Havası Nasıl Alınır?

Yerden ısıtma sistemleri veya diğer ısıtma sistemleri ufak bir sorun çıkardığı zaman hemen havasını almaya çalışırız. Ancak yerden ısıtma sistemleri kolay kolay hava yapan bir sistem değildir. Çünkü içindeki su değişmediği sürece hava yapmaz. İçindeki suyun değişimi de ancak bakım, tadilat ya da onarım durumlarda boşaltılır. Bakım işlemi bittikten sonra tekrar su ilave edilir ve havası alınıp öyle çalıştırılır.

Yerden ısıtma sistemleri her ne kadar hava yapmazsa da kolektörde, sistemin havasını almak mümkündür. Radyatörlerde olduğu gibi pürjör vanası bulunur. Pürjör vanası, pürjör anahtarı veya düz tornavida yardımı ile gevşetilebilir. Hava alma işlemi gerçekleştirilmeden önce kolektörün altına bir kap koyulmalıdır. Böylece zeminin kirlenmesi engellenmiş olur. Pürjör anahtarı yardımı ile pürjör vanasını çeyrek tur ya da yarım tur çevirmeniz yeterlidir. Pürjör vanasını çok açarsanız, kolektördeki hava çabuk biteceği için siz vanayı kapatıncaya kadar su akar. Bu yüzden çeyrek tur veya yarım tur açmanız kolektördeki havayı alanız için yeterlidir. Kolektörde bulunan hava bittikten sonra su akacaktır. Su aktığı zaman pürjör vanasını kapatınız. Sistemi çalıştırmadan önce, kombinin altında bulunan su takviye vanasından sisteme su ilave etmeniz gerekir. Çünkü hava alma işleminden sonra sistemin basıncı düşecektir. Basınç seviyesi 1 barın altına düşerse, kombi arıza kodu verir ve çalışmayı durdurur. Kombinin altında su takviye vanasını açarak, sistemin basıncı 1,5 – 2 bar arasına bir seviyeye gelinceye kadar su ilave edin. İstenilen değerlere geldikten sonra su takviye musluğunu kapatıp kombiyi çalıştırabilirsiniz. Yerden ısıtma havasını alma işlemi böylelikle gerçekleştirilmiş olur.

Yerden ısıtma sisteminin bazı bölgeleri ısınmadığı zaman hemen sistemin havasını anlamaya çalışırız. Ancak yerden ısıtma sistemlerinde tıkanıklık olayı sık görünen bir şeydir. Yukarda yerden ısıtma problemlerinde de belirttiğimiz gibi bakteri oluşumu nedeniyle boruların tıkanması söz konusudur. Tıkanıklık meydana geldiğinde yerden ısıtma sisteminin temizliği yapılması gerekir.

Yerden Isıtma Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Yerden ısıtma sisteminin temizliği kolektörden yapılmaktadır.
  • Tek tek her odaya giden gidiş ve dönüş boruları petek temizleme makinasına bağlanır.
  • Firmamızın kullandığı petek temizleme makinası, hava ile suyu karıştırarak tesisat sistemini yıkamaktadır.
  • Bunun dışında deposu olan petek temizleme makinaları da vardır, ancak bu makinalarda petek temizleme kimyasalı kullanılmalıdır.
  • Firmamız petek temizleme kimyasalı kullanmamaya özen göstermektedir çünkü petek temizleme kimyasalının tesisat sistemine yan etkileri bulunmaktadır.
  • Tek tek bütün odaların yerden ısıtma boruları yıkanır.
  • Yıkama işleminden sonra, koruyucu kimyasal sisteme ilave edilir.
  • Koruyucu kimyasalın tesisat sistemine hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Yerden ısıtma sisteminin borularını, 2-3 yıl boyunca bakterilerden ve kireçten korumaktadır.
  • Bütün işlemler bittikten sonra kolektörden, yerden ısıtma havası alınır.
  • Kombi basıncı ayarlanır ve sistem çalıştırılır.

Firmamız uzun yıllardır yerden ısıtma temizliği yapmaktadır. Yaptığı işlemleri garanti altına almaktadır. Uzman kadrosu ile her türlü ısıtma sistemi temizliğini, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak yapmaktadır. Isıtma sisteminiz ısınmıyorsa veya bazı bölgeler ısınıp bazı bölgeler ısınmıyorsa bizleri arayarak tecrübelerimizden faydalanabilirsiniz.

Yorumlar (1)

  1. Ziyaretçi Merthan Çakır
    20 Ağustos 2019
    Cevapla

    - Yerden Isıtma Çalışmıyor ? - 2-3 sene önce kullanmadığım bir evime yerden ısıtma yaptırmıştım, yerden ısıtmanın boruları resimde görüldüğü gibidir, sıcak su ile ısınıyor. 1 haftadır bağlantılarını tamamlatmaya çalışıyodum ki 2 gün önce tamamlandığı söylendi. Dün 45c sıcaklıkta çalıştırmayı denedim test amaçlı ve 1 gün açık bıraktım ancak ertesi gün eve geldiğimde evin tamamı soğuktu ve sanki hiç çalışmıyordu çünkü hiçbir ısı-sıcaklık yoktu evde. Kolektörde ki hava dışında problem başka ne olabilir? Örnek olarak ustamızın dediği: Borular çok küçük. Ancak biz buna inanmadık ve komik bulduk, resimde görüldüğü gibi borularımız. 2-3 odada çalışıp bazı odalarda çalışmasa tıkanıklık var diyeceğim ancak hiçbir yerde çalışmıyor. Sebepleri neler olabilir acaba?

Soru veya görüşünüzü bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir