Tavandan su akıyorsa, evin hangi bölümünün tavanından aktığına bakılır. Banyo ve tuvalet dışında evin herhangi bir odasında akıyorsa üst komşunuzun su tesisatında kaçak olabilir. Banyo ve tuvaletin tavanından su akıyorsa, yine üst kat komşunuzun banyo fayans arasından su sızıntısı olduğu için suyu alt katın tavanından damlatıyor olabilir. Banyoda bulunan su tesisatından da sızıntı olabilir. Üst komşunuzun tesisatında olan bu sorun sadece tavandan su akması olarak kendini göstermez. Bazen duvardan su akıyor da olabilir.
Tavandan Su Akıyor Ne Yapmalıyım?
- İlk yapmanız gereken, üst kat komşunuzu durum hakkında bilgilendirin.
- Tavandan su damlaması devamlı mı yoksa belli aralıklarla mı olduğu kontrol edilir.
- Devamlı akıyorsa yüksek ihtimal üst kat komşunuzun temiz su hattında bir çatlak vardır. Bu durumda profesyonel bir firmadan destek almalısınız. Kendi çabalarınızla bu sorunu çözemezsiniz.
- Sadece geceleri akıyorsa, yine temiz su tesisatında bulunan kılcal bir çatlak olabilir ve sadece gece şebeke su basıncı yükseldiği için, çatlaktan su akıyordur. Bu durumda yine firmamızı arayıp destek alabilirsiniz. Akustik dinleme cihazları ile su sızıntılarını kırmadan tespit ediyoruz.
- Tavandan gelen su sarımsı bir renkteyse (bazen koku da yapabilir) yine üst kat komşunuzun PVC gider hattında bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Firmamız gerekirse PVC borusunun içini kamera ile kontrol ederek sorununuzun kaynağını bulabilir.
- Komşunuzun banyosunun ve ya tuvaletinin fayans aralarından su sızıntısı da olabilir. Fayans aralarındaki derz dolgu iyi yapılmamış olabilir. Tuz ruhu gibi kimyasalları kullanmak derz dolguyu zamanla tahrip eder ve fayans arasına su girmesine neden olur. Komşunuz fayansların arasını yeniden derz dolgu yapmalıdır.
- Bodrum katta oturuyorsanız ve duvardan su sızması söz konusuysa, duvarın diğer tarafında bulunan topraktan kaynaklanabilir. Eğer dış duvarlara su yalıtımı yapılmamışsa, topraktaki su duvarlardan su sızmasına neden oluyordur.
Suyun Tavandan Akması Nasıl Engellenir?
Evinizin tavanından su akıyorsa yapabileceğiniz bazı çözümler bulunmaktadır.
- Üst kat komşunuza haber verip, dairesinin ana su vanasını kapatmasını söyleyin.
- Ana vanayı kapattıktan sonra tavandan su sızıntısı durduysa, su tesisatında çatlak veya kırık olduğu netleşmiş olur. Bu durumda firmamızı arayarak yardım isteyebilirsiniz.
- Ana su vanasını kapatmasına rağmen tavandan su damlaması devam ediyorsa, komşunuzun banyo fayans arasından su sızıntısı oluyordur.
- Fayans arasından kaynaklanan su sızıntısını engellemek için fayans arasına tekrardan derz dolgu yapılırsa bu sorununuz çözüme kavuşmuş olur.
- Eğer tavandaki su sızıntısı belli aralıklarla devam ediyorsa (bazen sarımtırak bir renkte de olabilir) komşunuzun PVC hattında su sızıntısı söz konusu olabilir. Bu durumda komşunuzdan PVC hattını bir süre kullanmamasını isteyiniz. PVC hattındaki sorununuzun çözümü için firmamızı arayabilirsiniz.
- Saydığımız yöntemler, tavandan su akmasının nedenlerinden olabilir. Kesin bir kanıya varmak için firmamızdan destek almalısınız. İşinde uzman olan ekiplerimiz sorununuzun kaynağını tespit edip sizi bilgilendirebilir.
Çatıdan Su Sızması Nasıl Önlenir?
Dam akması nasıl önlenir? Çatı akması nasıl önlenir? Çatı akmasına çözüm isteyen çok sayıda telefon alıyoruz. Bu konu hakkında bir bilgilendirme yazısı yazmanının doğru olacağına karar verdik.
Çatıdan sızan su, güneşli havalarda da söz konusuysa bir yerde su kaçağı olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden firmamızdan destek almak için bizi arayabilirsiniz.
Eğer sadece yağmurlu havalarda çatıdan su sızıntısı oluyorsa, çatıdan su sızmasını önlemek için çatı izolasyonu yapmanız gerekir. Eskiden çatı zeminine zift dökülerek bu işlem yapılırdı. Öncelikle tenekelerde satılan zift ısıtılırdı akışkan olması için, daha sonra çatı zemini iyice süpürülürdü toz kalmaması için. Zift, zemine dökülüp iyice dağıtılırdı. Tabi bu çözüm yolu çok zahmetli ve kısa ömürlü olurdu.
Bugün en çok kullanılan yöntemlerden biri membran. Membran hem ısı yalıtımı hem de izolasyon yerine geçen bir malzemedir. Halı gibi zemine serilerek döşenir. Uzun ömürlü olduğu için tercih edilen bu malzemeyi çatı izolasyonu için kullanabilirsiniz. Dam akması nasıl önlenir? Sorununuza bu şekilde çözüm bulmuş olursunuz.
Terastan Su Sızması Nasıl Önlenir?
Terastan su akmasının birden fazla nedeni olabilir. Sorunun kaynağını tespit etmek çok önemlidir. Sorun su tesisatından mı? PVC hattından mı? Yoksa çatı izolasyonundan mı? Tespit edilmesi gerekir. Bazen yağmur giderinden bile kaynaklanabilir. Firmamızı arayarak bu konuda bizden destek alabilirsiniz. Gelip terastaki su tesisatınızı akustik dinleme cihazı ile dinleyelim. Sorun su tesisatında ise hiçbir yere zarar vermeden sorunu tespit edelim.
Terastan akan suyun nedeni PVC hattı da olabilir. Eğer PVC hattındaysa kameralı görüntüleme cihazı ile pimaş borusunun içine bakıyoruz sorunu tespit edip, rapor halinde size sunuyoruz.
Bazen yağmur giderlerinde de tıkanıklık olabilir. Bu tıkanıklık nedeni ile su yağmurluktan akmaz ve taşma yapar. Bu durumda yağmurluğun tıkanıklığının açılması gereklidir.
Terasta bulunan fayansların arasından da su sızıntısı söz konusu olabilir. Fayanslar yapılırken, kullanılan derz dolgu kalitesiz olabilir ya da tuz ruhu gibi kimyasallar zamanlar derz dolguyu tahrip eder. Bu durumda yeniden derz dolgu yapılmalıdır.
Yorumlar (32)