Betondan su sızıntısı beton çatlaklarından kaynaklanan bir durum olabilmektedir. Beton çatlağı üst katın betonu olabileceği gibi, bodrum katın yan duvarlarındaki betondan da su sızıntısı olabilmektedir. Bodrum katın yan duvarlarında su sızıntısı olmasının nedeni genelde dış tarafta bulunan topraktan kaynaklanmaktadır.
Betondan Su Sızması Nasıl Önlenir?
Betondan su sızması, eski ve ya yeni yapılar için pek fark etmez. Çünkü betondan su sızmasının farklı farklı sebepleri olabilmektedir. Öncelikle bodrum katı ele alalım;
Bodrum katlar toprağın altında olan katlardır. Yan duvarlar yarıya kadar toprak ile kapalıdır. Yağan yağmur veya yer altı suları toprağın suya doymasını sağlar. Toprak suya doyduğu zaman, su toprak içinde sızmaya başlar. Bodrum katın duvarları beton olmasına rağmen zamanla suyu sızdırmaya başlar.
Binalar yapılırken, betonun içine suyu geçirmesini engellemek için bir tür kimyasal ilaç konulur. Bu kimyasal ilaçlı betonun dış yüzeyine yalıtım da yapıldığında suyu geçirmesi mümkün olmaz. Ancak maliyeti düşürmek için bu ilaç müteahhitler tarafından pek kullanılmaz. Bazı durumlarda, bodrum katın dış duvarları yalıtım bile yapılmaz. Durum böyle olunca bodrum katın duvarlarının su sızdırması çok normal olmaktadır.
ÇÖZÜM: Bina bittiği için, betonun içine ilaç konulması artık mümkün değildir. Şartlar uygunsa bodrum katın dışındaki toprak kazılara dış duvarlar yalıtım yapılmalıdır. Dış duvarlar yerine iç duvarların yalıtım yapılması çözüm sağlamaz. Çünkü iç duvarların yalıtım yapılması betonun suyu emmesini engellemez ve betonun çürümesi kaçılmaz olur. Aynı şekilde bina çevresine drenaj hatta çekilmelidir. Drenaj hattı sayesinde, toprakta biriken fazla su dışarı atılacaktır ve bodrum kat için sorun olmaktan çıkacaktır.
Üst katın betonundan su sızması ise yine çatlak betondan kaynaklanabilmektedir. Çatlak betonu onarmak için çatlağın bulunduğu kısımlara birkaç delik delinir. Daha sonra beton çatlak ilacı kullanılarak bu çatlaklar onarılır.
Ancak üst katta oturan varsa ve betondan hala su akıyorsa, tesisat sisteminde su kaçağı olabilir. Su kaçakları, içme suyu tesisatında olabileceği gibi gider hattında veya kalorifer tesisatında da olabilmektedir. Firmamız elektronik cihazlar ile su kaçaklarını kesin olarak tespit etmektedir. Ayrıca onarımları da yaparak garanti altına almaktadır.
Terastan Su Sızması Nasıl Önlenir?
Terastan su akması genellikle yağmurlu havalarda olmaktadır. Yağmurun yoğunluğuna bağlı olarak terastan su akması da yoğun olur. Bunun nedeni, teras zemininin yalıtımının yetersiz olması veya hiç yalıtım yapılmamasıdır. Teras zemini fayans ise, fayans aralarındaki derz dolgunun tahrip olması sonucu da terastan su akması meydana gelebilir. Şiddetli yağan yağmurlar zamanla derz dolgusunu tahrip eder. Derz dolgu tahrip olduğunda da görevini yapamaz ve suyun geçmesine izin verir.
Teras katta tesisat boruları geçiyorsa, tesisat borularında meydana gelen bir çatlakta terastan su sızmasına sebep olabilir.
ÇÖZÜM: Teras zeminine yalıtım yapılması gerekir. Mümkünse fayans veya mermer yapılmadan önce yalıtım yapılıp ondan sonra istenilen zemin kaplaması yapılmalıdır. Çünkü yalıtım yapılmadan kaplama yapılması, terastan su sızmasını engellemeyebilir.
Terastan su sızmasının nedeni zeminden kaynaklanmıyorsa, tesisat sisteminde bir sorun olabilir. Bunun için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. Firmamız, kullandığı cihazlar ile terastan su sızıntısının nedenini kesin olarak tespit etmektedir.
Çatıdan Su Sızması Nasıl Önlenir?
Çatı yalıtımları en çok ihmal edilen yalıtım türlerinden biridir. Özellikle kalitesiz malzeme kullanılması, çatıdan su sızmasına davetiye çıkarmaktadır. Çatı kiremitle yapılmışsa ve kiremitler kalitesiz olursa, kiremitlerde kılcal çatlaklar bulunur. Bu kılcal çatlaklar yağmurlu havalarda su sızmasına neden olmaktadır. Bunun için çatı yalıtımı mutlaka yapılmalıdır.
Çatı yalıtımı yapılmışsa ve güneşli havalarda bile su sızıntısı meydana geliyorsa bunun nedeni tesisat sisteminden kaynaklanmaktadır. Çatı katında tesisat sisteminin olup olmadığını bilmiyorsanız bile, firmamız kullandığı bilgisayar destekli cihazlar yardımı ile tesisat sisteminde bulunan su kaçağını tespit etmektedir. Su kaçağını tespit ettikten sonra onarımını da yaparak kullanıma hazır hale getirmektedir.
Tavandan Su Akması Nasıl Önlenir?
Tavandan su akması, üst kat komşunuzun tesisat sisteminden kaynaklanan bir sorundur. Üst kat komşunuzun temiz su hattında, gider hattında veya kalorifer hattında su kaçağı olduğunu belirtir. Su kaçağının tespit edilip onarılması gerekir. Aksi durumda tavandan su akması devam eder.
Tesisat sisteminde su kaçağı olduğundan şüpheleniyorsanız, firmamızı aramanız yeterlidir. Firmamız temiz su hattındaki su kaçakları için akustik dinleme cihazı, pimaş gider hattındaki su kaçakları için kameralı görüntüleme cihazı, kalorifer tesisatındaki su kaçaklarını tespit etmek için de termal kamera kullanarak su kaçağını kesin olarak tespit etmektedir.
Yorumlar (21)